Tarkastuksen kulku ja siihen valmistautuminen 

Tarkastuksen kulku:

Tarvitsemme rakennuksesta pohjapiirustuksen. Riittää, että siitä voi ottaa valokuvan. Pohjapiirustus voi olla myös käsin piirretty. Sen ei tarvitse vastata oikeita mittasuhteita.

Tilaaja huolehtii, että hänellä on valtuudet teettää homekoiratutkimus kyseisessä kiinteistössä.

Ohjaaja saapuu sisälle ensin ilman koiraa. Käymme yhdessä läpi alkukartoitukseen tarvittavat tiedot, pohjapiirustuksen sekä muita mahdollisia rakennuksen kuntoon liittyviä tietoja. Ohjaaja katsoo tilat koiralle turvalliseksi. Tämän jälkeen ohjaaja mittaa pintakosteudet ja ilmanpaineet, ja merkitsee itselleen muistiin mittaustulokset. Sitten on koiran vuoro hoitaa työnsä. Koiran lopetettua työnsä ohjaaja vie koiran autoon ja ottaa vielä kohteesta valokuvat. Lopuksi tarkastus käydään suullisesti läpi ja kirjallinen raportti saapuu kahden viikon sisällä.


Valmistautuminen tarkastukseen:

Tiloissa vältetään tuulettamista pari tuntia ennen tarkastusta. Ilmanvaihtokone voi olla perusasennossa, ilmalämpöpumppu olisi hyvä sulkea mahdollisuuksien mukaan muutamaa tuntia ennen. Särkyvät esineet siirretään pois koiran ulottuvilta, esim. maljakot matalilta pöydiltä. Sähköjohdot sijoitetaan niin, ettei koira voi pudottaa esimerkiksi televisiota, tietokonetta tai lamppua. Myrkyllisten aineiden, kuten tuholaismyrkkyjen, käyttöä vältetään ennen tarkastusta. Voimakkaiden pesuaineiden käyttöä vältetään tutkittavassa tilassa. Lemmikkieläimet siirretään tarkastuksen ajaksi pois tarkastettavasta tilasta. Niiden ruoka ja lelut siirretään mahdollisuuksien mukaan pois ulottuvilta. Koiralle vaaralliset aineet siirretään pois ulottuvilta.

Koiralle järjestetään työrauha. Koiran työskentelyä saa olla seuraamassa pari henkilöä, mutta suuri ihmisjoukko samassa tilassa vaikeuttaa niin koiran kuin ohjaajankin työskentelyä. Mikäli perheessä on pieniä lapsia, toivotaan heille mielekästä tekemistä ulkona tai erillisessä tilassa, jonka oven saa tarpeen tullen suljettua. Koirat ovat lapsiystävällisiä, mutta emme tule kiinteistöön leikkimään vaan tekemään töitä.

Tarkastettavien seinien viereen tehdään tilaa, jotta koira mahtuu liikkumaan. Esim. sohvat, tuolit ja sängyt siirretään kauemmaksi seinästä. Kiinteitä kalusteita (kirjahyllyt ja muut painavat) ei tarvitse siirtää.

Mikäli tiloissa on materiaalia, jossa mikrobikasvusto on todennäköistä, esim. biojäteastia, siirretään se tarkastuksen ajaksi pois ja tila tuuletetaan.